Väggmålning de Luxe

Så här gick det till. Ungefär. Jag fick den där kittlande beställningen och så började jag spåna på hur det skulle bli. En stor vit vägg med knottrig yta. Jag hade förstås inte bilden helt klar för mig när jag satte första penseldraget på väggen. Men det blir en så mycket roligare resa om jag låter målningen växa fram och inte har en exakt skiss. Dessutom blev det ändring av vägg, från kortsida till långsida.

Beställaren hade ritat ut på en karta vilka byggnader de vill ha med och jag gick sedan runt och fotograferade dessa. Alla byggnader utom två som jag har målat av har jag själv fotograferat. För att få rätt proportioner så använde jag mig av en overhead men bara för att varje byggnad skulle få rätt antal fönster, vinklar och vrår. Inte för att staden skulle bli proportionell i sin helhet. Vissa byggnader är dessutom spegelvända för att kompositionen i bilden skulle kännas bättre. Något som förstås är ett medvetet val och som beställaren är mycket väl medvetna om.

I mitten av målningen är slottet, som ni ser. Till vänster kan man bland annat se vattentornet, hamnen och ana den nya arenan. Till höger om slottet finns t.ex. rådhuset, domkyrkan och hantverkshuset som är det hus jag har målat i. Det är också på hantverkshuset som den enda färgklicken på målningen finns, nämligen en flagga med föreningens logga och nästintill Kalmar stadsvapen. Längst till höger mynnar målningen ut i Ölandsbron och i framkant är en gammal marknad där olika hantverksyrken symboliseras.

Jag är otroligt nöjd med mitt arbete och vet att beställaren är detsamma. Vilket förstås känns alldeles förträffligt bra. Hela hantverkshuset var under renovering och nästa gång jag besöker Kalmar ska jag se hur rummet blev i sin helhet.

Ni som kan Kalmar, känner ni igen byggnaderna?

Kommentarer

  • Cam. säger:

    Stiligt E!

    Den 15 augusti 2012 kl. 22:59

Kommentera