Utvecklande

Mitt utvecklingsarbete redovisade jag för ganska länge sen nu, men ni har inte sett det slutgiltiga resultatet. Så därför ger jag er det nu. Som tur var räckte mitt konstnärliga utvecklingsarbete bra nog för att bli godkänd, vilket redan är förstått då jag har fått min examen. Fast som sagt fått och fått. Jag har minsann kämpat för den i 11 terminer och återigen, pedagogiska institutionen är inga som håller på med diplom och tal och klänningar och kostymer. Nej, jag ska ansöka om min examen nu när jag har fått alla mina betyg. Så är det.

Mitt arbete hur som helst. Jag skrev ett arbete och illustrerade resultatet med tre tavlor. Varje tavla är 50×150 cm. Där tekniken var varierande. Jag använde mig av sigill, smältlim, akryl, fotografi som förstorats på duk och som blev bakgrunden, akryl och tusch. Min tanke var att jag ville visa urbaniseringen utifrån min synvinkel. Från småstad till storstad. Min teori är att de som bor på landsbygden ofta vill flytta till en större stad, vissa mellanlandar i småstäder medan andra flyttar till storstäderna direkt. Kanske vill de flytta tillbaka till landet när de har en familj och barn…eller så blir det kvar med en dröm om livet på landet…

Jag har döpt tavlorna enligt följande; Klara, Färdiga, Gå!

”Klara” består av det unga paret som längtar efter mer spänning. Paret har gjort sitt i byn och är därmed ”Klara”. Det unga paret väntar vid busshållsplatsen där buss nummer 361 ska ta dem till småstaden.

På nästa bild som jag har döpt till ”Färdiga” har paret blivit lite äldre. De har tagit sig till småstaden. I småstaden finns en liten pizzeria som lyser upp tillvaron. Här kan de fortfarande se stjärnorna, men de finner inte tillräckligt med utbud för att känna sig tillfreds. Det finns några fler invånare än på glesbygden men inte tillräckligt med puls. De känner att de ganska snabbt blir ”Färdiga” med den tillvaron och tar nästa buss till storstan.

På den tredje och sista bilden har paret blivet ytterligare äldre, de har fått barn och känt på storstadspulsen. De fantiserar om lugnet på landsbygden och försöker räkna stjärnor på himlen. Deermountain design har flyttat in i staden och söker nya utmaningar. Här är bakgrundsbilden full av ljuskällor som bildar ett mönster av rörelse. Storstaden lyser upp himlen och det är svårt att se naturen. Det finns fler personer på bilden som i det här fallet symboliserar en större stad. Fler byggnader, en fräsig sportbil och få stjärnor som går att skåda. Kanske vill familjen ”Gå” tillbaka till ruta ett, och väntar därför på bussen som kan ta dem till landsbygden.

Kommentarer

 • din olandstok.. säger:

  som jag alskar att lasa din beskrivning till tavlorna! mera sant, mera sant.
  bara nagra fa veckor kvar tills vi ses nu 🙂

  Den 30 juni 2010 kl. 23:51
 • Eva säger:

  Tack bästa Karro!
  Det ska som sagt bli mycket roligt att ses å jag ska försöka skriva mer om tavlorna i framtiden 🙂

  Den 2 juli 2010 kl. 11:58

Kommentera