Ställdalen

Idag åkte pappa och jag på en utflykt till Ställdalen. Några timmar innan hade dock mitt huvud sagt till mig att ”gå och sov lite för annars kommer jag göra så att du tittar i kors resten av dagen”. Så då fick jag lyda och motstå min kraftiga vilja till kreativa aktiviteter och sonika ta på mig alla ögonmasker som gick att tillgå och bädda ner mig.

Men några timmar senare fungerade synen och jag kände mig lite piggare. Så pass pigg att jag kunde ta med en tavla och följa med min pappa till Ställdalen. Min pappa kommer därifrån och i sommar ska Ljusnarsbergs kommun anordna en kulturhelg som de kallar Kulturglimtar. De som har anknytning till kommunen får ställa ut sina alster helgen efter midsommar, alltså den 3-4 juli. Så det ska pappa och jag vara med på. Vi kommer hålla till i Ställdalens folkets hus, bara så ni vet. Därav dagens utflykt.

Men innan mingel med kulturtantar i baktik t-shirts så var vi i pappas barndomshem. Pappa klippte gräs och jag kollade läget i huset. Där finns bland annat en och annan stickad brottardräkt sen min farfars högtidsdagar som brottare och tyngdlyftare. Stickade. Skapligt kli det måste uppstå där. Farmor har dessutom stickat dräkten. Farfar kanske blev bra på brottning för att dräkten kliade så himla mycket, han var liksom tvungen att vara snabb i vändningarna för att få ta av sig dräkten så fort som möjligt. Vad vet jag, tyvärr hann jag inte fråga honom för när han åkte till himlen så var jag bara 6 år och hade inte fått syn på några stickade brottardräkter. Vi hittade även farfars gamla spikskor. Dom använde han tydligen när han spelade boule. Rättelse, han hade sina spikskor när han stötte kula, tänkte väl det, en sådan karlakarl spelade väl inte boule i dessa typiska spikskor.

Nåväl. Efter tittandes på pappas gamla teckningar, rotandes i garderober, kikandes i källaren och plockandes av blommor till farmor och farfars grav så åkte pappa och jag till Kopparberg och lämnade in våra tavlor. På lördag är det vernissage för en samlingsutställning där alla 77 utställare visar upp ett av sina verk inför kommande utställning, Kulturglimtar. Mer om det längre fram. Nu är det tack och god natt. Jag ska försöka slippa titta i kors i morgon.

Kommentarer

  • Camilla säger:

    Vilka finafina blommor!

    Den 8 juni 2010 kl. 16:46

Kommentera