Paj av kärlek och kantareller

Som sagt så vet jag hur kantareller ser ut nu och vet även vad jag kan göra av dem. Förutom att steka dem i smör så frågade jag Mitt Fik-ägarinnan om receptet på den smarriga kantarell- och köttfärspajen de har. Och även om hon bakar med egen pajdeg så fungerade det alldeles utmärkt med färdig stas som bara blandas med vatten för min del. Och med tanke på att jag väldigt sällan bakar och heller aldrig skulle få för mig att öppna ett fik med inriktning på paj så får jag ändå säga att det blev fantastiskt gott.

Gör ungefär såhär; plocka rätt mycket kantareller och kom ihåg att de rackarna krymper när de steks och förlorar vätska, en halvfull korg kantareller blir helt plötsligt till ett hörn av kantareller. Vilket är lagom för en paj, särskilt om man ska ha köttfärs också. Sen om du inte vill göra egen pajdeg så går det alltså fint med att köpa en sats och tillsätta vatten.

Så okej, du behöver; ett hörn smörstekta kantareller som ska blandas med fräst lök (1-2 st gula lökar) och tillagad köttfärs (500 gram). Lägg det på pajbottnen som du har trixat ut i formen. Sen blandar du 5 dl crème fraiche med 3 msk majonnäs tillsammans med en påse riven ost och häller sedan på det ovanpå kantarellköttfärsen. Sen kan du hälla på lite mer ost överst.

Sen gräddar du din paj i mitten av ugnen på 200 grader i en si så där 30-35 minuter till den har fått fin färg. Servera med en smarrig sallad.

Smaklig spis vetja!

Kommentera