Mamma, vi vann inte…


Foto: Emma Sandström 

Tyvärr så vann vi inte ett nytt kök från IKEA, det kan nog betyda att jag kommer att bygga ännu ett i framtiden. Så vi får vara glada ändå. Tur att jag inte hann tatuera mig, för då hade jag nog avstått. Att bygga alltså. Men jag vill ju att min kära mor ska ha ett fint kök och då är det klart att jag skruvar ihop x antal skåpstommar på löpande band och ser hur mamma kommer skina som en sol när bygget är klart.

Till dess bjuder jag på texten till tävlingsbidraget (för att jag vet att det är damer och herrar i övre medelåldern som inte hajar det här med länkade understrukna ord…) Jag ser det ändå som att vi kom tvåa. Ha. Och de som vann förtjänar det verkligen. Också. Ett par studenter med ett minialt kök och med en rolig film som bidrag. Kolla in den här. 

”Det här är ett tävlingsbidrag från en hes dotter, alltså jag, Eva, till Ulla, min Ulla. Ulla är således min kära mamma och tillika värd minst en stjärna i Guide Michelin. Hon är en mästerkock av rang och en matmor få förunnat.

Men hennes kök motarbeter henne en aning i hennes kokkonst. Hon drömmer om ett kök med utdragna lådor, (finns det andra lådor än de som går att dra ut) ljusare köksluckor, en ugn i bra höjd och mer bänkyta.

Ljusare köksluckor för att de som sitter där nu är gamla och skavda. En ugn i bra arbetshöjd för att hon ska slippa böja på sig när hon ska titta till den griljerade skinkan, den helstekta oxfilén eller se hur brödet blir. Mer bänkyta för att kunna baka ordentliga limpor utan att trängas med diskho och kaffebryggare.

Mamma är pensionär och ägnar många timmar i köket där hon bakar bröd så att pappa får äta en ny limpa i veckan. Hon gör sallader, steker kött, kokar kantarellsåser och provar nya maträtter så att hälften vore nog. Men hon gör det med så mycket glädje och kärlek att ett nytt välplanerat kök skulle sätta en extra glans på hennes vardag.

Köket är från 1973 och det är svårt att se vad som göms i skåpen. Vissa saker kanske har stått där lika länge. Mamma har gjort det till och från sen dess och om inte hennes knäled går att byta ut för att förbättra hennes kokkonst till vardags så går i alla fall köket att förnya.

Därför tävlar jag här åt min älskade mamma som så gärna vill ha ett nytt kök men inte själv vet riktigt hur hon deltar i tävlingen”.

Så var det med det. Ett silver blir aldrig ett guld..

Kommentera