Lucka 16 – Björkäng

Den här skulpturen blev till när jag studerade keramik på Kuben. Jag blev aldrig riktigt någon drejare som producerade koppar på löpande band. Mitt tålamod satte stopp för det, och det kanske var lika bra det. Men jag lyckades få ihop en rackarns massa små ”blommor”. Dessa blommor är drejade och brända i olika tekniker. Till avslutningsutställningen så hade jag gjort den här, en tjusig skål och en tekanna. Men den tjusiga skålen och tekannan fick minsann inte visas upp i Grythyttans lokaler. Så det resulterade i att jag hade med den här skulpturen som jag döpte till ”Björkäng”, och så fick jag ha med en tavla i ett hörn. De flesta andra i klassen hade med x anal drejade koppar med välarbetade öron. Jaja.

Jag var stolt över min skulptur och trots att läraren frågade mig i mitten av studieåret om jag verkligen skulle gå där (eftersom jag inte kunde vissa upp några jävla koppar…) så var jag fast besluten att lära mig det där med drejning och keramik. Som tur var kom bästa Gösta Grähs till min räddning. Och när det som sagt vankades utställning i Grythyttan, tog jag Björkängen under armen och var en stolt konstnär. Och ännu stoltare skulle jag bli. För i recensionen som publicerades på min födelsedag var bland annat min skulptur omnämnd. Ha. Där ser ni att jag visst skulle gå där.

Nu står Björkängen i arbetsrummet, i fönstret här bredvid mig och jag längtar till när jag kommer bli omnämnd för min konst i NA igen…inte om utan när.

Kommentera