Lucka 1 – Blodtavlan

Den här tavlan målade jag till blodcentralen 2003. När jag kom dit och skulle lämna blod första gången så hängde ett tyg från Jobs där, vilket jag då förhandlade mig till om de fick en tavla av mig. Det är en serie som symboliserar hur blodet kan användas, tjejen som lämnar blod ska föreställa mig. Alla blodkropparna håller i skyltar där blodgruppernas namn står, det är en ängel bland sköterskorna och nere i vänstra hörnet står det fakta om blodcentralerna. Numera finns tavlan i blodbussen som åker runt Örebro med omnejd.

På tavlan står en mycket finurlig dikt som min bror och jag rimmade ihop och nu funderar jag på om jag skulle kunna göra tröjor till blodcentralerna i Sverige, det är ju olika konstnärer som gör det, så det kanske kan bli ett av 2011 års projekt. Ett försök i alla fall.

Sen tycker jag att ni som kan och får lämna blod eller plasma ska göra det, det är en väldigt bra grej och dessutom kan man komma där ifrån med finfina prylar eller spara sin ersättning på ett konto. Jag lämnar numera bara plasma för att jag blev lite snurrig av att lämna blod.

Här är dikten i min julkalenders första finurliga lucka:

Glöm nålstickets smärta,
tänk på att ditt blod kommer pumpa i ett annat hjärta.
Det gör nog lite ont i din ven,
men ger inga bestående men.
Kom in till vår lilla bod
och lämna ditt eftertraktade blod!

Kommentera