Kovärme och nötkreatur

När jag cyklar bland kohagarna på Öland så vill jag så gärna bara slänga cykeln lite försiktigt och snyggt på ängen och smyga fram till en vilande ko och lägga mig på dess rygg. Jag tänker att de är så sköna och varma att det vore en fin upplevelse. Men hittills har jag inte lyckats, jag har heller inte gjort några överdrivet tappra försök. Men jag tror att om kon visste att jag är så snäll och kramig så skulle vi säkert kunna komma överens i alla fall i 18 minuter, vilket enligt vissa uträkningar ska vara den ultimata tiden för en powernap.

Men då är ju frågan, vilken kroppstemperatur har en ko? Tydligen runt 38-39 grader, och om det skulle vara så att jag fick fatt i en ko med kalla öron, så kan den ha fått mjölkfeber. Sedärja. Men om kossan har varma öron, ser ut som den på kortet, dvs. snäll och ”hej, jag tittar lite under min koluggg”, så skulle nog ovanstående önskning inte vara helt omöjligt. Eller?

Någon kobonde som hittat hit och kan berätta för mig…?
Nötkreatur. Det heter nötkreatur.

Okej. God natt.

Kommentarer

 • Tobbe säger:

  Utdrag ur en bok vi hade när vi hade mjölkkor hemma.

  Vad är kosignaler? Dina kor ger dig hela tiden signaler om sin hälsa och sitt välbefinnande. Detta gör de genom sitt beteende, sin attityd, sitt kroppsspråk och sitt hull enligt BCS (body condition score). Du kan använda dig av dessa signaler för att optimera dina resultat. Börja med att observera, söka efter orsaker och vidta positiva åtgärder för att korna ska må bra och därmed gynna din mjölkproduktion. Öva dig på att observera, utvärdera och finna lösningar.

  Temperatur

  En kos kroppstemperatur bör ligga mellan 38 och 39 °C. Kalla öron kan vara en indikation på mjölkfeber och problem med blodcirkulationen.

  Ben

  Klövröta eller sulblödning orsakas oftast av problem med underlag eller strömaterial, felaktigt justerad ladugårdsutrustning och/eller infekterade klövar.

  Idissling

  En ko ska idissla i sju till tio timmar per dag och 40 till 70 gånger på varje tugga. Om det tar mindre tid kan det tyda på för små givor.

  Våm

  Våmmen ska vara fylld med foder. Vänster sida av kons mage ska bukta ut. Om du trycker med knytnäven mot våmmen ska den dras samman omkring 10 till 12 gånger inom fem minuter.

  Alert

  En frisk ko ser alert och kraftfull ut, med glänsande päls och full mage.

  Nacken

  Om nacken är svullen beror det oftast på att en fodergrind är för låg eller på felaktigt justerad ladugårdsutrustning.

  Klövar

  Friska kor står rakt och stilla när de äter. Om de lutar eller haltar när de går är det ett tecken på dålig klövhälsa pga. dåliga givor, dåliga golv eller brist på klövbehandling.

  Juver

  För att bedöma juverhälsan bör du undersöka spenarna noggrant efter mjölkningen. Friska spenar är elastiska och naturfärgade. Dålig juverhälsa kan orsakas av hygienproblem, felinstallerad mjölkningsutrustning eller otillräckliga fodergivor.

  Gödsel

  Avföringen ska inte vara för tjock eller för tunn och aldrig innehålla osmälta partiklar.

  Andning

  En ko andas normalt mellan 10 och 30 andetag i minuten. Snabbare andning indikerar värmestress eller smärta och feber.

  Ungefär som männiksan behöver göra fast kor har väl lite svårt med det själva. Har du tänkt på Eva att en ko kan stå ute i vattnet i sjön och dricka och pinka & skita på en gång. Det gör aldrig en gris eller häst. De har en toa i ett hörn i boxen eller hagen, resten av hagen håller de ren pga att de äter av det som finns där.

  Den 14 oktober 2011 kl. 08:14

Kommentera