Gotland är ett öl land

Måndagen började inte så bra men avslutades i världsklass. Som ni ser. Kanske att det borde bli två inlägg det här, men bildbomb, lång text och risk för vattenansamling i gommen, det bjuder jag på nu.

Jocke och jag hade nämligen bokat in oss på en ölprovning med Johan Spendrup från Gotlands bryggeri i Saluhallen. Vi bjöd med Benny och gav honom följande instruktioner, vi ses vid Likkistan 17.20, du ska vara hungrig, aningens törstig och känna dig snygg. Det fixade han galant.

Egentligen är jag ingen öldrickare, jag gillar en kall Staropramen, absolut, med det är väldigt sällan jag dricker alkohol över huvudtaget. Jocke är däremot väldigt intresserad av öl, löjligt förtjust i sleepy bulldog och skulle gärna göra om garaget till bryggeri. Så att han och Benny skulle på ölprovning var mer givet, men när jag såg femrättersmenyn var jag inte sen att hänga på. Vi kan ju inte bara arbeta, så därför slog vi på stort.

Och det gjorde vi rätt i. Vilken kväll. Vi kom till Saluhallen och Brödernas restaurang, fick en mingelöl och en guidad tur av initiativtagare Matz i Saluhallen. En ryss, en grek och så Bellman och en herrans massa läskande godsaker. Ungefär så.

Sen till bords med ypperligt trevligt sällskap, min bordsherre till vänster, Arne, honom saknar jag redan. Vi skrattade åt rappa skämt så att tårarna sprutade genom mer eller mindre hela middagen. Och vilken middag, dra mig baklänges så gott det var.

Men vi var ju där för ölen, för ni vet väl att Gotland är ett öl land och att Öland är ett gott land. I måndags blev det i alla fall än mer tydligt. Bara att höra Johan Spendrup berätta om alla ölsorter som vi drack till maten var läskande nog. Hans gedigna kunskap och historiska inslag gjorde kvällen till top of the line så att säga.

Sen det här med att jag inte drack så värst mycket av varje öl, det var inte för att jag var otacksam och tyckte att det smakade illa, nej, nej. Det var bara sunt förnuft för att inte riskera att bli utkastad på grund av dåligt uppförande, jag menar, jag har ju knappt druckit en droppe sen Frank föddes och självklart inte heller nio månader innan det. Men summan av kardemumman, det där var banne mig den bästa måndagskvällen på väldigt länge, förmodligen den bästa i min historia.

Och får ni möjlighet att träffa Johan Spendrup, ta en öl från Gotlands bryggeri, snacka lite hårdrock och säg att min pappa gick i samma klass som hans pappa. Träffar ni inte Johan Spendrup så tycker jag sannerligen att ett besök på Brödernas i Saluhallen är ett måste.

Kommentera