Franks julstök

Redan när mamma plockade fram kuddar med text på förstod jag att det var något lurt på gång. Sen när det kom fram röda figurer och växande lök som sattes i krukor blev jag än mer övertygad. För att inte tala om när jag kom ner en morgon och det stod en gran inne vardagsrummet. Herregud tänkte jag, nu har det slagit slint hos både mamma och pappa. En gran inne, de ska ju stå i skogen.

Men mamma och pappa berättade att det är så vi gör det, vi firar jul. Köper en vildvuxen gran och stoppar den i en stadig vas dagen innan julafton, ger den glittrigt pynt och juleljus, piffar hemmet med röda detaljer, lökar i krukor och tomtar på loftet.

Jul har jag ju koll på nu när jag har tittat på Barna Hedenhös men jag blev ändå lite förvånad när det plockades fram färgsprakande bollar med snöre på. Men självklart var jag inte sen med att hänga på det där firandet. Jag hjälpte mamma att klä granen, hoppade i tomtedräkten utan protest men ville inte ha på mig tomteluvan inne, vet ni hur varmt det blir? Jag plockade ner några kulor och drog i glittret men jag förstod ganska snabbt att den där granen skulle stå där ett tag så då fick den väl göra det. Men det är bra att smaka på allt som är nytt för att få sig en ordentlig uppfattning.

Sen träffade jag morbror, mormor och morfar nästan varje dag. När det var själva julafton hälsade jag på farfar och min yngsta farbror, sen åt jag köttbullar hemma tillsammans med farmor, Janne, alla farbröder, en okänd snubbe och så redan nämnda. Plus mamma och pappa så klart. Sen åkte vi en sväng till pappas kusin där jag blev alldeles kär i en discokula, ska önska mig en sån när jag fyller ett.

Två dagar i rad fick jag paket. Finfina leksaker och sköna kläder. Jag såg dock ingen annan tomte men han kanske kommer nästa år, det var ett snack om det i alla fall. För så länge jag får köttbullar, prassla med papper och vara med de jag tycker mest om så kan jag tänka mig att fira jul igen.
Hur har er jul varit?

Kommentera