Förenklad batik

Du behöver: Mjöl. Vatten. Tyg. Textilfärg. En svamp att dutta färgen med. Pensel går också bra. En slags sprits att trycka ut ”mjölpastan” med på tyget.

Såhär gör du: Blanda lite mjöl och vatten så att det blir till en trögflytande smet. Det får inte blir för rinnigt och inte heller för hårt. Har du ingen flaska som du kan använda går det bra att hälla smeten i en plastpåse och sedan klipper du ett litet hål i ena hörnet. Nu tar du en bit tyg, det kan t.ex. vara en tröja eller en handduk. Sen kan du måla med mjölpastan på tyget. Jag har skrivit mitt efternamn som jag har översatt till engelska. Men låt fantasin flöda. När du tycker att du är klar med ditt konstverk låter du det torka över natten. Nästa dag duttar eller målar du på med textilfärg. Se till så att du täcker allt där du har mjölpasta. Låt färgen torka. Pilla sedan bort det torkade mjölet. Nu ser du resultatet. Där mjölet har varit blir det alltså vitt. För att fixera textilfärgen på tyget behöver du stryka med ganska hög värme på baksidan i ca 5 min.

Kommentarer

  • Marie säger:

    Inspirerande blogg!! kommer garanterat prova på lite av dina tips, och ditt visitkort hamnar i personalrummet! /En Panduro tjej 🙂

    Den 8 december 2010 kl. 22:36

Kommentera