DIY – Vimplar

Ja, det är ju tydligen mode med vimplar. Även om jag egentligen tycker att det likt bokstäver har gått lite över styr i inredningen så tycker jag att det är väldigt fint. Lite som en cirkus, lekfullt och glatt liksom. Därför kunde jag inte låta bli att sy egna, nu när jag går all in i barnrummet. Med tanke på att jag har tyg som skulle räcka för en termin eller två på syslöjden så var det bara till att leta fram de tygerna jag ville ha.

 

Jag hittade en mall på internet som jag skrev ut och använde mig av. Den hittar ni här. Sen la jag till lite sömsmån på ungefär en halv centimeter. Och som den syfröken jag är så säger jag att det är viktigt att nåla. Sy runtom med raksöm och när du kommer till spetsen kan du sy två stygn rakt istället för att göra en spets, det blir bättre då när du vänder på vimpeln. Annars kan det bli svårt att få en fin spets.

Givetvis ska du inte sy runtom hela utan spara en öppning högst upp så att du kan vända på vimpeln. Öppningen göms sedan när du syr fast vimplarna på ett band. Jag köpte en bred snedremsa, det är en remsa som man kan vika runt en kant, som jag sedan sydde fast alla vimplarna i. Min remsa var sex meter lång och jag gjorde 30 vimplar. Det finns smalare snedremsor också men jag tyckte att den här passade bra ihop med mina vimplar. 

När jag hade sytt alla vimplar vände jag dem ut och in och strök dem med strykjärnet för att pressa ut sömmen och få dem raka och fina. För att pilla ut spetsen använde jag en virknål, går bra med lite vad som bara det inte är för vasst så att tyget går sönder.

Sen plockade jag i ordning vimplarna så som jag ville ha dem och bestämde att jag ville ha ett mellanrum på ungefär fyra centimeter mellan varje. Sen nålade jag fast dem i remsan och sydde så det stod härliga till. Jag sparade ca 30 cm längst ut så att jag skulle kunna knyta fast dem om jag till exempel vill ha de på verandan i sommar eller nåt.

Nu har jag satt fast de med spik i taket och föreställningen kan börja, vad tycks?

 

Kommentera