DIY – Randig byrå

Först grundmålades byrån med en spärrfärg eftersom den var helt obehandlad. Denna färg förhindrar även att kvistarna i träet lyser igenom, för säkerhetsskull målade vi två gånger. Även knopparna målades förstås. Sen mätte jag ut var jag ville ha ränderna. Använde mig av vattenpass för att få ränderna helt raka. Sen var det bara till att tejpa. Viktigt, köp en bra tejp och bespara tålamodet. Fråga på färgbutiken och säg att du ska göra ränder.

Innan jag tejpade tog jag ett kort, gjorde en skiss i datorn och sedan började jag måla, vi kan säga att jag gjorde varannan rand först eftersom det annars inte hade blivit som jag velat, med tanke på tejpen, är ni med? Sen blev det inte riktigt som på skissen, men då kunde jag se på ett ungefär var jag ville ha vilken färg.

För att få skarpa linjer målade jag först med spärrfärgen på tejpen, då är det den färgen som kryper under tejpen och därmed förhindrar den slutliga färgen att krypa under vilket gör att det bli en rak linje.

Jag målade varje rand tre gånger. Färgerna som jag hade från början var svart, röd, rosa, turkos, gul och mörkturkos. Till det blandade jag lila, grön och orange. Alla färger är halvblanka. Jag målade stommen i svart färg två gånger, innan jag gjorde en ruta med griffeltavelfärg på varje sida. Den har jag dock inte provat med krita än. Annars är det en matt svart som ger en annan effekt om jag nu inte vill skriva på den.

För att sedan göra resten av ränderna tejpade jag precis på färgens kant och den färg som jag tejpade på, det var även den som jag målade med först innan jag kunde lägga på nästa färg. Detta för att få den skarpa linjen. Men eftersom jag inte ville att den färgen skulle lysa igenom på nästa lager färg målade jag även där med spärrfärg.

Ex; om jag skulle ha en turkos rand bredvid den röda och den röda randen var klar tejpade jag precis där den röda färgen slutade, målade över tejpkanten med rött, lät det torka och sedan målade jag över det röda med vitt för att sedan kunna måla turkost. Snurrigt eller förstått?

Kanske inte världens bästa beskrivning, men vill ni veta hur man gör en randig byrå så kan jag berätta i tal, bara att höra av sig. Varför knopparna till vänster är svarta, för att det passade sig. Observera även att insidan av benen fått olika färg.

Det var det.

Kommentera